Trapézlemez alapanyagok: milyen típusok vannak?

trapézlemez
Trapézlemez

A gyorsaság egyre inkább meghatározó feltétel az építkezések területén. A határidők betartását azonban nem kapkodással kell megoldani, hanem megfelelő tervezéssel és lehetőleg olyan alapanyagok felhasználásával, amiket egyszerűen lehet használni, bedolgozni. A különféle előre gyártott komponensek között, a trapézlemez igazán kedvelt, ami nem véletlen. Ez a tetőfedő elem valójában egy univerzális egység, amiből burkolatokat, falakat, állmennyezeteket, de még kerítéséket is lehet költséghatékonyan kiépíteni, az igényeknek megfelelőn.

Mivel többféle színben elérhető, ezért mindig az adott környezethez igazítható. A trapézlemez anyagát tekintve „általában 0,35 – 0,75 milliméter vastag, hidegen formázott acéllemez, amelyet az időjárásállóság és tartósság érdekében legtöbbször horgonyzanak, de előfordulnak műanyag, illetve vegyes bevonatos megoldások is” (forrás: aceltrapezlemez.hu). Vásárlás előtt mindig legyen meghatározva, hogy az adott típus kívülre vagy belülre fog kerülni. Ez döntő a vastagság szempontjából ugyanúgy. Az egyedi bevonatnak hála, még a zord időjárási viszonyok sem fognak ki rajta.

A trapézlemez bordáinak a magassága változó értékeket mutat, amit egy „K” megjelöléssel adnak meg. Az érték K10-től egészen K 35-ig terjedhet, ami milliméterben értendő. Nemcsak új épületek felhúzásánál, hanem régebbi ingatlanok felújításánál is remek választás a trapézlemez. Fő előnye, hogy méretarányra vetítve sokkal kisebb súlyt jelent. Ilyen módon a tetőszerkezetet nem fogja leterhelni. Gyakori, hogy a lécezést cserélni kívánják, de a gerenda marad a régi, ami több évtizedes távlatban azért igényli a kisebb terhelést.

A lemezek tartóssága több évtizedeben mérhető, így minden téren megfelelnek az esetleges elvárásoknak. Ha sikerül pontosan kiszámolni az igényt, akkor méretre vágásra is van lehetőség, amivel minimalizálható a hulladék keletkezése. A megmaradt darabok amúgy is teljes egészében újra felhasználhatóak, így nincs felesleges környezeti terhelés. A költségek rendkívül kedvezőek, ami további érvként szól mellettük.