Szürkehályog műtét – A leggyakrabban feltett kérdések és válaszok

Szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

Az érzékelésnek többféle formája létezik, de a leginkább használt mindegyik közül a látás. Ez az elsődleges, amire mindenki támaszkodik. Ha a szemmel valami probléma merül fel, akkor a későbbiekben komoly kihívások elé nézhet az ember. Sajnos több olyan betegség létezik, amelyik károsítani tudja kisebb-nagyobb mértékben ezt a kulcsfontosságú szervet. Megéri tehát vigyázni rá és amennyiben esély kínálkozik arra, akkor lehetőleg megelőzni a különféle panaszok kialakulásának esélyét.

Van azonban, hogy ez már késő és csak a komoly beavatkozás segít. A szürkehályog, más néven cataracta, a szemlencsét támadja és annak eltérő mértékű szürkülését okozza. A súlyossági fokból adódóan előfordulhat, hogy csak a színek vesznek el, de ez kiterjedhet a teljes vakságig. A jó hír ugyanakkor, miszerint ez a probléma elhárítható viszonylag egyszerű módon. A www.budaiszemeszet.hu weboldalon további hasznos tudnivalókat olvashatsz a szürkehályog műtét előtti és utáni teendőkről.

Egy jól kidolgozott mechanizmusa van annak, miként lehet hatásosan fellépni a problémával szemben. Maga a műtét általában rövid ideig, megközelítőleg 10 percig tart. Ez alatt egy apró bemetszést végeznek a szaruhártya felületén, amin keresztül eltávolítják az elszürkült szemlencsét és azt egy monofokális, nyújtott fókuszú (EDOF) vagy trifokális műlencsével pótolják, az igényeknek megfelelően. Ami több időt vesz igénybe, az általában az elővizsgálatok, illetve az utólagos kontrolok.

A beavatkozást követően, megközelítőleg 1 hónapba telik, mire beáll a végleges látásélesség. A szürkehályog műtét révén, még a nagyon előrehaladott betegségek is orvosolhatóak. Megéri tehát jelentkezni az elővizsgálatokra, amennyiben megtörtént a probléma diagnosztizálása vagy olyan tünetek merülnek fel, mint a rendszeres káprázás, homályos látás, elhalványuló színek, éjszakai nehéz tájékozódás. Az emberek többsége könnyen elhanyagolja magát és csak akkor kap észbe, amikor nagy a baj. Jobb elébe menni ennek és időben cselekedni, hogy ismét teljes életet lehessen élni, hiszen a világ gyönyörű, amit jó látni.