Műanyag ablak beépítése – Nem érdemes vele házilag próbálkozni?

VEKA műanyag ablak beépítés
VEKA műanyag ablak beépítés

Ezekben az energiaválságos időkben minden lehetőséget érdemes megragadnunk a spórolásra, a számlák összegének csökkentésére. Ennek egyik módja a jól szigetelő műanyag ablakok beépítése, ami mellett egyre többen döntenek, de a költséghatékonyság érdekében mégis gondolkoznak, hogy saját maguk építsék be azokat. Egy VEKA műanyag ablak beépítését több ok miatt is érdemes inkább szakemberre bízni. Ahhoz, hogy a minőségi nyílászárók előnyeit élvezhessük, azok szakszerű beépítése elengedhetetlen lépés.

Nem ajánlott egyedül hozzáfognunk, hacsak nincsenek ismereteink ebben a szakmában. A folyamat első lépése mindig az előkészítés, a következő pedig a régi ablakok kivágása, ami sok porral, rendetlenséggel jár. Ha a homlokzat külső szigetelést kapott, akkor elképzelhető, hogy az ablak tokját toktoldóval szélesíteni kell. Amikor már be van illesztve az új ablak a kibontott nyílásba, következik a szintezés előkészítése. Célszerű alátámasztani a műanyag ablakot faékkel, hogy a szintezés alatt ne mozduljon el.

Nagy precizitást megkövetelő feladat a szintezés, amihez speciális szintező párnákra is szükség van. A nyílászáró rögzítését, mérettől függően, különböző hosszúságú tokrögzítő csavarokkal ajánlott elvégezni. Az ablak gondtalan működéséhez kulcsfontosságú lépés ez, emiatt fontos kiválasztani a megfelelő rögzítési pontokat. Az ablak melletti falterületet vízpermetezővel meg kell tisztítani, mert a purhab a nedves, pormentes felületen jobban megtapad. A purhab nagyon jól kitölti a kisebb réseket, ráadásul kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezután az ablakszárnyat először az alsó stiftre kell csúsztatni, majd a felsővel rögzíteni. A kilincsek és a csavarfejeket tartó kupakok felrögzítése a következő lépés. Az ablakokon lévő védőfóliát azonban csak a falfelület festése után tanácsos eltávolítani. Amint látjuk, nem olyan egyszerű a műanyag ablakok beszerelése, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha már megvásároltuk az ablakokat, nem érdemes spórolni a beszerelési díjon.