Milyen napelemes rendszert vegyek?

napelemes rendszer
napelemes rendszer

Bár a fotovoltaikus panelek nem túlságosan összetett berendezések, a teljesítményüket számos különböző paraméter jellemzi. Ráadásul minden gyártó dicséri a termékeit, és felhívja a figyelmet azokra a részletekre, amelyekben az ő paneljük különbözik a többitől. De mi számít igazán a panelek kiválasztásakor? Mit kell tudni ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhassunk? Sokan egyhangúan vágják rá választ, hogy az árat. Talán ez a legfontosabb szempont napelemes rendszer vásárlásánál.

Az egyik és a másik márka közötti választás fontos, de általában nincsenek kritikus következmények. Egyszerűen azt kapjuk, amiért fizetünk. Sokba kerül a rendszer? Akkor valószínűleg olyan terméket kapunk, ami „mindent” kibír. Ha középkategóriás szerkezetet választunk, akkor sem valószínű, hogy bármi baj történne, és a nyereség is nagyobb lesz. Csak a legolcsóbb paneleket kerüljük az ismeretlen márkáktól, és minden rendben lesz.

Bizonyára nem árulunk el titkot azzal, hogy a napelem a fotovoltaikus rendszer egyik része, ami a napsugárzást használja fel áramtermelésre. Azonban még mindig sokan vannak, akik ebbe terveznek befektetni, de egyáltalán nem gondolnak arra, hogyan épül fel egy ilyen rendszer. Az alapanyagnak nemcsak a berendezés árára van jelentős hatása, hanem a hatékonyságára is. A piacon jelenleg kapható napelemek többsége két kategóriába sorolható: monokristályos és polikristályos.

Mi a különbség a monokristályos és a polikristályos panelek között?

Mind a mono-, mind a polikristályos napelemek ugyanazt a funkciót látják el a teljes szolár rendszerben: a napenergiát összegyűjtik és villamos energiává alakítják. Mindkét típusú terméket szilíciumból készítik, amit az egyedi tulajdonságai miatt használnak a napelemekhez. Ez az anyag jó energiahatékonyságot biztosít, viszonylag olcsó és nagy tartóssággal rendelkezik. A szilíciumot elektromos áram előállítására használják.

A két ismertetett technológia közötti fő különbség a cellák tisztaságában rejlik. A monokristályos napelemek cellái egyetlen szilíciumkristályból készülnek, míg a polikristályos moduloké több, egymásba olvasztott töredékből állnak. A monokristályos napelemek cellatisztasága ezért sokkal nagyobb, mint a polikristályos társaiké.

Mono vagy poli – melyik a jobb a magyar éghajlati viszonyok között?

A legújabb felmérésekben szereplő adatok szerint, jelenleg a hazai piacon a berendezések 98%-a monokristályos panelt használ. A polikristályos modulok tehát határozott ritkaságnak számítanak. Ezt valószínűleg a már említett hatékonyság és a cellák esztétikája befolyásolja. Meg kell jegyezni, hogy a monokristályos panelek jobban teljesítenek a mi éghajlati viszonyaink között. Nem mutatnak olyan mértékű teljesítmény csökkenést a hőmérséklet növekedésével, mint a polikristályok.

De akár mono-, akár polikristályos napelemeket választunk, csökkenni fog a villanyszámla. A végső döntés a preferenciáktól, a költségvetéstől és a rendelkezésre álló helytől függ. Ne feledjük, hogy a modulok típusa mellett érdemes megnézni az azokat szállító gyártók hírnevét és magának a cellának a minőségét is. A gyenge minőségű monokristályok kevésbé hatékonyak lehetnek, mint a legjobb polikristályos panelek.