Miben különbözik a gouache festék az akvarelltől?

gouache festék
gouache festék

Az évek óta népszerű akvarell technikán kívül, mostanság egyre többen döntenek a gouache eljárás mellett. A jól megválasztott gouache festék a testes, élénk, matt hatást garantáló és egyenletes színeket biztosító tulajdonságaival kétségtelenül rengeteg esetben jobb választás lehet, mint az akvarell. De pontosan miről is van szó?

A lényeg a gouache festék összetevőiben van

Ha csak az összetételt nézi az ember, akkor igazából nem sok különbség van a kettő között. Azonban azt rögtön le kell szögezni, hogy a gouche-sal készített képek matt, egyenletes, cseppet sem átlátszó felületet produkálnak, ahol színtelített az egész hatás. A gouache festék gyártásakor az akvarell receptje kiegészül egy opak, tehát fedő fehér pigmenttel.

Ennek a megoldásnak köszönhetően lesz átlátszatlan az anyag. Nyilván a gyártók között is vannak eltérések, már ami az előállítási technikát illeti. Egyes termékekben nem fehér pigment hozzáadásával, hanem a színpigment tartalom megnövelésével érik el ugyanazt a fedőhatást. Az efféle gouache festék jobban kezelhető fedőerőt ad és erősebb lesz a színintenzitás is.