Mi az a vegyes életbiztosítás?

Grantis vegyes életbiztosítás
Grantis vegyes életbiztosítás

Többféle életbiztosítás létezik és nyilvánvaló, hogy mindenki a legkedvezőbbet szeretné kötni. Van egy típus, a vegyes életbiztosítás, aminél a biztosító fix kamatot biztosít a félretett pénz után és szerződésben garantálja, hogy bizonyos összeget garantáltan megkapunk, bárhogyan teljesítsen a befektetett pénzünk. A Grantis vegyes életbiztosítás egy megtakarításként is funkcionáló kockázati életbiztosítás, aminek nagy a népszerűsége. Előbb lássuk, hogy mi az a kockázati életbiztosítás!

Ezek a konstrukciók valamilyen nem várt káresemény bekövetkezte után fizetnek. Alapvető formájuk a haláleseti térítés, de lehetnek bővített formái is. Léteznek olyan kiegészítő kockázati életbiztosítások, amelyek közlekedési vagy egyéb baleset, csonttörés, betegség, rokkantság esetén fizetnek. A vegyes életbiztosítások hasonlítanak erre a konstrukcióra és ezeknél garantált a kamat olyan értelemben, hogy egy megadott értéknél lehet több, de kevesebb semmiképpen.

Éppen ezért, fix kamatú életbiztosításnak is szokták nevezni. Tulajdonképpen kockázatmentes befektetés a vegyes életbiztosítás, viszont alacsony hozampotenciállal jár együtt. Szerződéskötéskor a szerződő választja meg a biztosítási összeget és ennél az összegnél kevesebb pénzt nem kaphat a lejáratkor vagy halál esetén, de többet igen. Azoknak a megtakarítóknak ajánlott a vegyes életbiztosítás, akik legfontosabb szempontnak a biztonságot és kiszámíthatóságot tartják, még akkor is, ha ennek megvan a maga ára.

Evidens ugyanis, hogyha a biztosító egy fix összeget vállal a biztosított felé, akkor ő is a lehető legkevesebb kockázatot fogja vállalni, vagyis alacsony kockázatú, alacsony hozamú eszközökbe fog befektetni. Ez jellemzően állampapír, bankbetét vagy pénzpiaci alap. Emiatt aztán a biztosító nagyon alacsony, általában 1-2% évi kamatot garantál. Ugyanakkor, a garantált kamat felett többlethozamot is elérhet a biztosító, aminek 80-100%-át is megkaphatja a biztosított, de előfordulhat, hogy csak a 60%-át vagy még kevesebbet adnak oda.