Mennyi a gyógyulási ideje a térdszalag szakadásnak?

térd keresztszalag szakadás gyógyulási ideje
térd keresztszalag szakadás gyógyulási ideje

A térdízület egy nagyon komplex szalagrendszer, ami elengedhetetlen támaszt nyújt a járáshoz, futáshoz és bármilyen tevékenységhez, ahol a lényeg a helyzetváltozáson van. A hirtelen irányváltások, a csavaró mozdulatok, az ugrásból való rossz földet érések sajnos térdszalag szakadáshoz vagy sérüléshez vezethetnek.

A térd keresztszalag szakadás gyógyulási ideje leginkább attól függ, hogy milyen régóta állt fenn a probléma és milyen mértékű volt a sérülés. A legtöbbször sportolás közben történik a szakadás, főleg akkor, ha valaki nem figyel a megfelelő bemelegítésre, ami ugye azért fontos. mert az képes teljesen felkészíteni az ízületet a nagyobb terhelésekre.

A térd keresztszalag szakadás esélyét a térd körüli izmok gyengesége vagy a rossz mozgáskoordináció is növeli. A legrosszabb esetben csak egy műtét segíthet a gyógyulásban. Persze a műtétet követően fontos a rehabilitáció, ami egy szakemberrel segítségével kell történjen. A mozgásterápia kiemelten fontos a műtét utáni regenerációs szakaszban.

A gyogytornaszom.hu rendelőjében dolgozó szakemberek végig kísérik a pácienst a gyógyulás folyamatán, a sérülés pillanatától kezdve egészen az aktív életmódhoz való visszatérésig. A legrosszabb esetben 5 hónapig tart a gyógyulás. Sokaknál, főleg a fiatalabbaknál, illetve azoknál, akiknél nem volt túlságosan nagy a sérülés, a felépülés 3 hónapot igényel.

Mindenesetre több hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy a beteg ismét képes legyen a hétköznapi mozgásra. A sport tevékenységhez szükséges mozdulatok visszaépítése fokozatosan megkezdődhet a 4. hónap körül, ám az intenzív sportolásra, sportteljesítmény növelésére azonban általában a műtétutáni 9. hónap körül kerül sor.

Nem szabad hát semmit sem elsietni annak érdekében, hogy a gyógyulás és a régi életmódhoz való visszatérés valóban hatásos és eredményes legyen. Az első néhány nap folyamán nagyon fontos a láb tehermentesítése. Ekkor kerülnek elő a mankók, amik valóban sokat tudnak segíteni. Vétek ezek nélkül közlekedni. Az alsó végtag izmainak feszítését keringési szempontokból és az izom elgyengülésének elkerülése miatt korán meg kell kezdeni a gyógytornász instrukciói alapján.