Különböző típusú napelemek

Napelem karbantartása
Napelem karbantartása

A Nap energiáját az ember már ősidők óta használja. Kezdetben passzív módon, de mára már a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően aktív módon, hő és áram termelésére is.

A hőenergia termelése napkollektorokkal történik, az elektromos energiát úgynevezett fotovoltaikus eszköz, a napelem segítségével állítják elő. Hatalmas előnye, hogy maga az energia ingyen van, tiszta és semmilyen káros anyagkibocsátással nem jár.

Telepítés előtt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a költség egyik esetben sem olcsó. A napelemek esetén pedig a különböző fajtákról érdemes tájékozódni, a felhasználási terület függvényében.

Olcsó, de alacsony hatásfokkal bíró fajták az amorf szilícium, szerves festés és polimer alapanyagúak. A legjobb ár-érték aránnyal a monokristályos napelem bír, ami képes 18 %-os hatásfokkal üzemelni. A legtöbb napelemekkel foglalkozó cég, közöttük az AM TECHNIC Kft. is ezt részesíti előnyben. Léteznek prémiumkategóriás fajták, amelyek 40 %-os teljesítményre képesek, de használatuk háztartási célokra nem kifizetődő.