Albérlet vagy saját lakás: melyik éri meg jobban?

alberbudapest
alberbudapest

Saját lakás vagy albérlet? Sokak teszik fel ezt a kérdést. Mi legyen a helyes válasz? Közel sem egyszerű döntés, de az alberbudapest.hu weboldalon több tanácsot is találhat a témában. Nyilván mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amiket érdemes összegyűjteni, majd egy képzeletbeli mérlegre állítani.

Így kissé egyszerűbb eldönteni, hogy melyik opció lesz a megfelelőbb. A fenti linken található tanácsok között is felhívják a figyelmünket, hogy ezt a mérlegelést nem szabad megkerülni vagy elhanyagolni, különben pár év elteltével egy olyan szituációsban találjuk majd magunkat, amiben nem igazán szeretünk majd lenni.

Miért? Mert valamikor hoztunk egy felelőtlen, átgondoltnak nem igazán mondható döntést. A legtöbben azon a véleményen vannak, hogy sokkal jobb, ha az ember felvesz egy kölcsönt, amivel megvásárolja a saját lakását. Aztán majd 10-20 vagy akár több éven keresztül visszafizeti a kölcsönt. Ennek az előnye, hogy a kölcsön visszafizetése után van egy lakásunk.

Viszont az ilyen manővernek lehetnek nagy-nagy buktatói, amelyekbe ha az ember belefut, akkor megtörténhet, hogy fizetett 19 vagy 25 évig, de a végén mégsem lesz sajátja a lakás. Sajnos az elmúlt évtizedben számtalan ilyen eset volt, amikor a bank elvette a lakást, amire jó pár évig fizette a kölcsönt valaki.

Éppen jött egy rosszabb időszak, amikor valami miatt (betegség, rossz gazdasági helyzet, stb.) nem tudott fizetni és a bank nem volt elnéző. Ez egy rettenetes érzés, amikor több évtized munkája vész így el. Nyilván valaki röhög a markában és köszöni szépen jól van, mint hal a vízben. A másik tényező, hogy mi van, ha a lakás megvásárlása után rádöbben, már nem szeretne vagy a munkája után nem tud többé azon a vidéken élni?

Akkor eladja áron alul? Amennyiben nem szeretnénk helyhez kötött életet élni, akkor érdemesebb inkább az albérletet választani. Nyilván olyat, ahol minden a törvény előírásainak megfelelően történik. Ilyen és ehhez hasonló szempontokat érdemes átgondolni, ahhoz, hogy 10-20 év elteltével ne találjuk magunkat egy zsákutcában.