A varrógép általános jellemzői

varrógép
varrógép

A berendezés lényegében a kézi varrás gépesítése, hiszen ugyanúgy tűvel és cérnával működik. A varrógép manapság számos kivitelben van jelen a szaküzletekben. Létezik háztartási, ipari, elektronikus és kézi variáció. Szerkezettől függően, különböző varrástípusok kivitelezésére alkalmas.

Olyan bonyolult munkákat lehet általa létrehozni, amelyeket hagyományos módon nem, vagy csak nagyon nehezen készíthetne el. A készülék megalkotása valójában az ipari alkalmazást célozta meg, mivel a szabómesterek dolgát volt hivatott egyszerűbbé tenni. Később a fejlesztéseknek hála, megjelent a háztartásokban is. A ruhaipar igényeinek kielégítése érdekében, a varrógép gyártók újabbnál-újabb modellekkel rukkoltak elő. A tervezők elsődleges célja természetesen a varrási műveletek egyszerűsítése, tökéletesítése, automatizálása és a munkaidő lerövidítése volt.

Az utóbbit a fordulatszám növelésével érték el. Az automata varrógép a ruhadarabok alkotóelemeit önműködően, majdnem teljesen készre varrja. A kezelése a színes LCD kijelző segítségével gyerekjáték.