A tolóajtók és harmonika ajtók is hozzáadnak a helymegtakarításhoz

Modern tolóajtó

Minden lakás esetében modern hatást keltenek a minőségi kialakításukkal. A tolóajtók és harmonika ajtók nem csak szépek, hanem meglehetősen praktikusak is. Gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor egy bizonyos bútordarab pont beférne az adott helyre, viszont így az ajtó kinyitásához már nem marad elegendő hely. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben érdemes elgondolkodni egy tolóajtó beszerelésén. Kétféle változat közül lehet választani.

Egy újépítésű ház esetében megoldható az is, hogy az ajtószárnyak belecsússzanak a falban kialakított tokba, amelyek így teljesen eltűnnek. Nagyon elegáns és modern megoldás, viszont ezt nehezebb kivitelezni utólag, például egy felújítás alkalmával. Ilyenkor általában egy gipszkarton fal lehet a megoldás, viszont ez nem mindig lehetséges. A fal előtt eltolható ajtók azonban sokkal népszerűbbek és az utólagos beszerelésük is jóval egyszerűbb. Az ajtószárnyak készülhetnek MDF-ből, de a csiszolt üveg is gyakori választásnak számít.

Arra azonban figyelni kell, hogy a falak egyenesek legyenek, különben a tolóajtó nem fog megfelelően csukódni, sőt, előfordulhat az is, hogy akad majd mozgás közben. A hibát nem a speciálisan ebből a célból kialakított sínrendszerben kell keresni, hanem az egyenetlen felületekben, amire fel lett szerelve a tolóajtó. A szalafa.hu által készített tolóajtók minősége kiváló és egyetlen felső sínnel rendelkeznek. Ezen mozognak az ajtó szárnyai. Az ajtók alsó részét egyetlen vezető nyelvecske irányítja, a párhuzamos mozgás érdekében.

Praktikusság szempontjából ajánlott, azonban nem feltétlenül szükséges tolóvasalatot szereltetni az ajtókra. Ez lehetővé teszi, hogy a két szárny egyszerre mozduljon el oldalirányba. Az igényeknek megfelelően, különféle fogantyúkkal rendelhető meg a tolóajtó. A harmonikaajtó hasonlóan működik, viszont ez a változat több kisebb szárnyból áll, amelyeknek mindegyike fel van függesztve egy ponton és ezek csukódnak egymásra. A szalafa.hu weboldalon megtekinthetőek a különböző toló- és harmonikaajtó modellek.