Xantán gumi az ételek sűrítéséhez

xantán gumi
Xantán gumi

Amint tudjuk, a gluténmentes lisztek másmilyen állagú tésztát adnak, mint a gabonalisztből készült változatok, ezért célszerű valamivel ruganyossá tenni ezeket a tésztákat. Ez a probléma megoldható xantán gumi felhasználásával, aminek eredményeképpen a gluténmentes nyers tészta pontosan olyan állagú lesz, mint a gabonalisztes fajta.

Ez a meglehetősen népszerű élelmiszer adalékanyag sok élelmiszer természetes összetevője. Elsődleges feladata az ételek sűrítése, az állaguk stabilizálása. Gyakran használják szószokba, öntetekbe, fagylaltokba. Ugyanakkor a xantán gumi kiváló rostforrás, amivel jelentősen hozzájárul az egészséges emésztéshez.

Bár a neve alapján sokan idegenkednek tőle, ennek az ártalmatlan növényi alapanyagnak a fogyasztása teljesen biztonságos. Sőt, fogyókúrához és ketogén diétában is alkalmazható. A hagyományos üzletek mellett, ma már az interneten keresztül is beszerezhető a termék. Xantán gumi minőségi változata rendelhető meg pár egyszerű lépéssel, a fittpiac.hu webáruház kínálatából.