Szemészeti szűrővizsgálat Budapesten – Ezért ne halaszd el!

szemészeti szűrővizsgálat
Szemészeti szűrővizsgálat

Az emberek hajlamosak elbagatellizálni a szűrővizsgálatok fontosságát, évről-évre halogatják azokat, mígnem jelentkezik náluk valamilyen egészségügyi probléma. Pontosan így van ez a szemészeti vizsgálatokkal is, pedig minden szemproblémát könnyebb kezelni a betegség kezdetén. Ezért is érdemes időben bejelentkezni a szemészeti szűrővizsgálatodra Budapesten (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.). 40 éves korig 2 évente ajánlott a szemészeti szűrővizsgálat, ezen kor fölött pedig évente javasolt.

Viszont, akiknek a családjában előfordult zöldhályog, azoknak kortól függetlenül, minden évben tanácsos ezt elvégeztetniük. A fővárosban és Debrecenben működő Budai Szemészeti Központ rendelőiben, a vizsgálat során, a szakemberek vizsgálják a fénytörési hibákat közelre és távolra. Elvégzik bizonyos krónikus betegségek szemészeti szűrését is, mert ezek általában nem okoznak a kezdeti szakaszban panaszokat.

Pedig a cukorbetegség, a makula degeneráció, keratoconus, magas vérnyomás, zöld- vagy szürkehályog bizony rombolhatja a látást. Műszeres méréseket szintén végeznek a szemészeti szűrővizsgálatok alkalmával, attól függően, hogy a szemész szakorvos melyeket javasolja. Ez lehet a fénytörés szubjektív és objektív meghatározása közelre és távolra, a szaruhártya-görbület mérése, az üvegtest biomikroszkopikus vizsgálata. Ebbe a kategóriába tartozik továbbá a szín- és térlátás, a szemfenék, a réslámpa, a szemmozgások vizsgálata, valamint a szemnyomás mérés, a szürke- és zöldhályog szűrése, a könnyfilm felszakadási idő megállapítása.

A szakorvosi konzultáció és a műszeres mérések nagyjából másfél órát vesznek igénybe, ami nem hosszú idő ahhoz, hogy megismerjük a szemeink aktuális állapotát. Szerencsés esetben, semmilyen szembetegséget nem mutatnak ki az analízisek, ilyenkor megnyugodhatunk. Azonban, ha mégis találnak a szakorvosok valamilyen betegséget, akkor meglehet, hogy az sokkal nagyobb eséllyel kezelhető, mintha egy elhanyagolt állapotban lévő problémát kellene ellátniuk a szemészeknek. Ezért ne hagyd ki a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatot!