A szardínia konzerv gyors és kényelmes megoldás, ha megéhezünk. Alacsony kalória- és magas fehérjetartalmú, így bármilyen diétába belefér. Akár késő este is fogyaszthatjuk anélkül, hogy a derékbőségünk miatt aggódnunk kellene.
A szardínia konzerv egyenesen a dobozból is ehető, de salátákhoz is hozzáadhatjuk, sőt, próbálkozhatunk összetettebb receptekkel, például szardíniás szendvicskrémmel. Ezeket az apró halakat a dobozba kerülés előtt megmossák, majd konzerválás előtt megszárítják.
A legtöbb gyártó szója- vagy olívaolajba, valamint paradicsom- vagy mustármártásba áztatja. A minőségi szardíniakonzervbe kerülő halakat kifilézik, a fejeket és a kopoltyúkat pedig kidobják. A szardínia tele van fehérjével, Omega-3 zsírsavakkal, B12-vitaminnal és szelénnel.
Tápértéke azonban márkánként eltérő. Egy átlagos méretű konzerv a napi ajánlott fehérjebevitel majdnem felét biztosítja, szénhidráttartalma pedig nulla, így ideális a fogyókúrázóknak. A szardínia konzervek jó A-, E- és K-vitamin, réz-, cink- és magnéziumforrások is.