3 dolog, amit műlencse műtét előtt érdemes tudnod!

műlencse behelyezés ára
Műlencse behelyezés ára

Az egyik legmodernebb megoldás az éleslátás helyreállítására a műlencse műtét, amiből nagyon sokat végeznek el évente a szakorvosok világszerte. Mielőtt döntenél, érdemes utánanézned, hogy milyen esetekben indokolt a beavatkozás, valamint a műlencsék típusairól is célszerű tájékozódnod. A legutolsó pedig a műlencse behelyezés ára.

A betegbiztosítással rendelkezőknek az operációt az állami kórházakban díjmentesen végzik, de amint tudjuk, itt igencsak hosszú várólistával kell számolnunk. Hetekbe, akár hónapokba telhet, mire ránk kerül a sor és ha nem akarunk ennyit várni, akkor felkeresünk egy magánorvost.

Dr. Szabó Antal szemész szakorvos gyakran végez műlencse műtéteket, tudásában és tapasztalatában nyugodtan megbízhatunk. Alkalmassági vizsgálatot is el kell végeznünk a beavatkozás előtt. Ha ennek során kiderül, hogy alkalmas vagy a műtétre, akkor a szemész szakorvos megtervezi a kifogástalan műlencsét, amit majd beültet. A doktor úr a legmagasabb minőséget képviselő műlencséket használja.

Milyen műlencsék vannak?

Többféle műlencse közül választhatod ki a legoptimálisabbat, a szakorvos segítségével. Választhatsz az egyfókuszú, nyújtott fókuszú és trifokális műlencse közül. Ezek mindegyike jó eredménnyel kecsegtet, bár mégis van közöttük különbség. Az egyfókuszú, vagyis monofokális műlencsék egy távolságra biztosítják az éleslátást, általában a távoli látást állítják be tökéletesre és közeli látáshoz, olvasáshoz pedig továbbra is szüksége lesz a páciensnek szemüvegre.

Ennél jobb eredményt ígérnek a nyújtott fókuszú monofokális és EDOF műlencsék, amik továbbfejlesztett mélységélességgel készülnek. Ennek köszönhetően, nagyobb tartományban biztosítanak éleslátást, mint a monofokális társaik.

Távolra és középtávolságra egyaránt jó látásélményt adnak, viszont teljes szemüvegmentességet nem biztosítanak. Nagyon jó választás a trifokális műlencse, ami távolra, közelre és monitortávolságra is lehetővé teszi az éleslátást. A trifokális műlencsét választók 80%-nak egyáltalán nem lesz szüksége szemüvegre.

A műlencse műtétek ára

Ha magánrendelőt választasz a műlencse műtét elvégzésére, akkor számítanod kell bizonyos költségekre. A magánrendelőben már a műlencse műtét előtti vizsgálatért és szakorvosi konzultációért is fizetned kell, bár nem túl sokat, mindössze 35 000 Ft-ot. Ez az összeg magába foglalja a személyre szabott műlencse tervezését (biometriát) is. Az egyfókuszú aszférikus műlencse műtét ára 265 000 Ft/szem.

A műlencse beavatkozás ára nyújtott fókuszú monofokális és EDOF műlencse beültetéssel már többe kerül, az ezért fizetendő összeg 520 000 Ft/szem. Ugyancsak ennyibe kerül a trifokális műlencse beültetéssel járó operáció.

A beavatkozást követő első két kontrollvizsgálat ingyenes abban az intézményben, ahol dr. Szabó Antal szemész szakorvos praktizál. Viszont a további kontrollvizsgálatokért már fizetned kell alkalmanként 15 000 Ft-ot. Az árlistát megtalálod a drszaboantal.hu honlapon. Ennek ismeretében döntheted el, hogy elvégezteted-e a műtétet itt, illetve azt is, hogy melyik típusú műlencsét válaszd.